Besök oss gärna på Facebook

-

Om oss

Mats Nordwall

Gitarrbyggare/instrumenttekniker utbildad på Carl Malmstensskolan 2003-2006, som innehar både kanditatexamen samt gesällbrev i gitarrbyggeri. Specialinriktat på stålsträngade gitarrer samt folkmusikinstrument såsom mandoliner, mandolor/bouzoukis och citterns. Förutom att reparera instrument i Jams verkstad, så bygger även Mats instrument på beställning, bl.a. finns några av sveriges främsta folkmusiker i hans snabbt växande kundkrets. Mats har dessutom en display med demoinstrument för provspelning utanför själva verkstan.

Mats egna hemsida: www.nordwallinstrument.com


Magnus Ramel

Utbildad gitarrbyggare med gesällbrev efter att ha gått på Musik Instrument Akademien i Stockholm 2010-2013. Byggarkarriären påbörjades redan 2007 med en klassisk gitarrbyggarkurs hos Alfredo Dominguez Romero (ADR). Under studietiden följdes kursplanen och han byggde stålsträngad gitarr, klassisk gitarr, elgitarr, archtop, och även en 6-strängad fiol. Under och efter utbildningen på MIA jobbade Magnus hos Anders Thidell på True Temperament med reparationer och justeringar men även med bla framställning av halsar och prototyptillverkning med hjälp av CNC, och där finslipade han sina kunskaper inom Cadcam och 3Dprinting. Han köpte sin första egna CNCmaskin redan under utbildningen. Har egen verkstad sedan okt -14 där han specialiserat sig på inlägg och customarbeten åt andra byggare, såväl som åt privatpersoner.
Följ Magnus på hans hemsida: www.mrinlay.com


Carl Åberg

Utbildad gitarrbyggare på Musikinstrumentakademien 2012-2015, fick gesällbrev 2015. Har egen verkstad på Kungsholmen där han specialiserat sig på att bygga stålsträngade akustiska gitarrer, vilket är ett område där han förstås besitter stor kunskap. Ett par av hans modeller brukar finnas att testa i vår butik, och utan att låta allt för partiska måste vi understryka att det är några av de bästa akustiska gitarrer vi testat. För priset av en lite finare märkesgitarr får du ett helt unikt handbyggt instrument som är minst lika bra, testa dessa en extra gång när du ska köpa nästa gitarr.


Joakim Grahn

Instrumentmakare utbildad vid Musikinstrumentakademin i Stockholm 2009-1012 med svenskt gesällbrev. Han tilldelades stipendiet "Årets gesäll" 2012 vid en ceremoni i Stadshuset. Joakim har specialinriktat sig på att bygga bariton och basinstrument. Hans oerhört stora kunskap och erfarenhet av gamla vintage-instrument, som är lite av ett specialintresse, gör honom till en ovärderlig person i verkstan.


Prislista

Aktuella priser kan ni hitta här Google Docs

Vanliga frågor

F: Kan ni intonera min gitarr?

S: Ja det gör vi, men för att göra en bra intonering krävs en hel genomgång av gitarren, dvs. justera dragstången, kolla att greppbrädan är problemfri och justera stränghöjd både vid stallet och i översadeln. Gitarren behöver också ha nya strängar av rätt märke och tjocklek. Vi gör detta som ett paket för elgitarr, då ingår standardsträngar. På en akustisk gitarr krävs en heljustering, samt att man tillverkar en ny stallsadel i ben som kostar lite extra.

F: Jag behöver bara byta strängar på min gitarr, gör ni det och vad kostar det?

S: Vi rekommenderar att man lämnar in gitarren för en heljustering för att få ett optimalt resultat. 800-1100kr beroende på instrumenttyp.

F: Vad kostar det att byta mick i min elgitarr?

S: Om det rör sig om ett byte mellan lika stora mickar brukar det kosta runt 500 kr per mick för arbetet. Behöver det däremot fräsas och modifieras plektrumskydd, till kommer kostnad för detta.

F: Vilken lacktyp använder ni, och vad kostar det att lacka om en gitarr?

S: Vi använder oss enbart av cellulosalack, och kostnaden varierar från fall till fall, bl.a. beroende på vilken typ av instrument det rör sig om och hur mycket förarbete som krävs för att applicera den nya lacken, sunburst etc. Det brukar röra sig om mellan 5-7000 kr för elgitarrer och 6-10000 kr för akustiska gitarrer.

F: Klarar ni även av renoveringsjobb på s k vintageinstrument (över 30 år gamla samlarobjekt) där originaldelar är viktiga att bevara, och där limtyper och lacktyper etc måste matchas exakt för att inte sänka värdet på instrumentet?

S: Utan att skryta: Vi är noggrannt pålästa på området och har ofta detaljerade överläggningar med alla kunniga Vintagespecialister i Jam Gitarrers personal för att uppnå resultat i absolut världsklass.

Mvh

Gitarrbyggarna på JAM Gitarrer

-

Alla har inte

Alla har inte - Alla har inte alltid tillgång till en lödkolv. Så man tager vad man haver.....detta funkade fint i 2 år. Nu permanent ditlött i vår verkstad!

En hel del

En hel del - En hel del närproducerat på bänken denna vecka..........

Dessa små gynnare

Dessa små gynnare - Dessa små gynnare och jag gillar trä båda två. Men av olika anledningar. .......

Kategori: Upphittade saker

Kategori: Upphittade saker - Kategori: Upphittade saker i gitarrer. 25 år efter att gitarren byggdes lades lappen i, 54 år senare hittades lappen. Hur gammal är gitarren?

Har man dyra

Har man dyra - Har man dyra strängar så har man. #skarvad #råbandsknop #jamgitarrer

Ibland har elproblem

Ibland har elproblem - Ibland har elproblem oväntade orsaker.......

To: gitarrbyggarna@jam.se Dear all,

To: gitarrbyggarna@jam.se Dear all, - To: gitarrbyggarna@jam.se Dear all, A gap has appeared between the heel and body of my Ovation #1863 (bought in 1991). Pictures attached. I read on the internet that this is a common problem with Ovation guitars. My understanding is that the heel can be glued back to the body. Can you help? Thanks in advance. Greetings. Carlos ********************** Carlos Ibanez Artillerigatan 75 11445 Stockholm Sweden **********************

To: gitarrbyggarna@jam.se Dear all,

To: gitarrbyggarna@jam.se Dear all, - To: gitarrbyggarna@jam.se Dear all, A gap has appeared between the heel and body of my Ovation #1863 (bought in 1991). Pictures attached. I read on the internet that this is a common problem with Ovation guitars. My understanding is that the heel can be glued back to the body. Can you help? Thanks in advance. Greetings. Carlos ********************** Carlos Ibanez Artillerigatan 75 11445 Stockholm Sweden **********************

Stulet handbyggt Instrument!

Stulet handbyggt Instrument! - Stulet handbyggt Instrument!

Lite då och

Lite då och - Lite då och då kan man ge lite puts på greppbrädan....... det är den värd!

Trasigt lock -

Trasigt lock - - Trasigt lock - inga problem! Denna Santa Cruz hade råkat ut för en allvarlig skada på locket. Vi fick skära ur, passa in ny granbit och sedan lacka om hela locket.

Hur skulle ni

Hur skulle ni - Hur skulle ni kunniga laga en sån här skada på en japanstrata? Eller ska man bara strunta och leva med.

Shiny friday #bandslip#jam

Shiny friday #bandslip#jam - Shiny friday #bandslip#jam gitarrer

Dags för ombandning?!

Dags för ombandning?! - Dags för ombandning?!

Ännu ett inlägg

Ännu ett inlägg - Ännu ett inlägg i kategorin "upphittat i en gitarr"!

Nytt pyramidstall. Denna fina

Nytt pyramidstall. Denna fina - Nytt pyramidstall. Denna fina Martin koa från 1930 var av behov av nytt stall då det gamla spruckit sönder. Det nya blir en replika av det pyramidstall gitarren hade när den byggdes från början.

Ännu en bild

Ännu en bild - Ännu en bild i kategorin "saker upphittade i en gitarr".

https://www.facebook.com/RoadieTuner/videos/1363871070291596/

https://www.facebook.com/RoadieTuner/videos/1363871070291596/ - https://www.facebook.com/RoadieTuner/videos/1363871070291596/

Värmning av band. Med

Värmning av band. Med - Värmning av band. Med hjälp av en specialanpassad lödpistol så värms banden upp innan dom lufts ur greppbrädan med "bandupptagar"-tången. På så sätt unviker man onödig skador runt bandskårorna vid ombandning.

Nordwall Helmahogny cittern Mats

Nordwall Helmahogny cittern Mats - Nordwall Helmahogny cittern Mats Nordwall har just färdigställt denna cittern, som kommer att finnas till försäljning på Jam från och med nästa vecka.

Dags för workshop!

Dags för workshop! - Dags för workshop! - Välkomna alla som gillar handbyggda instrument och vill lära sig mer, Thomas är en fantastisk hantverkare och människa och här får vi en chans att lära känna honom och hans byggen ännu bättre! Ses väl där va?

Nu är vi

Nu är vi - Nu är vi igång i verkstan igen efter semestern. Välkommen in med din gitarr!

Stulen gitarr. Dela

Stulen gitarr. Dela - Stulen gitarr. Dela gärna.

Ett av de

Ett av de - Ett av de senaste reparationsjobben här i verkstan, var denna Martin 00-18 från 1921. Bland annat krävdes en halsomsättning, ombandning med nya barfrets och en stallomlimning med ett nytt pyramidstall, för att få den i spelbart skick. Nu är detta en av de mest skönsjungande gitarrerna som vi haft i verkstan på länge!

Lockribban på denna

Lockribban på denna - Lockribban på denna Levin Master mod 41 från 1952 har släppt från locket och måste limmas om. För att komma åt detta fick vi lyfta av botten. Därefter skall ribban loss helt, slippas in på nytt mot locket och limmas fast igen.

Ett gäng hundraåringar

Ett gäng hundraåringar - Ett gäng hundraåringar som tittat förbi i verkstan.

Tradera är ju

Tradera är ju - Tradera är ju både farligt och skoj. Plötsligt hat jag ropat hem nästa skojiga och svåra projekt. Vad ska det bli av denna? Tänkte mig en 12a på toppen och en 6a nere. Så vad köper jag för halsar, Warmoth eller funkar en paddel, pickups? Sugen på split coils så som på Fenders -65 XII. Men vad fan är det? Ser de på en mustang bass men är det de? Vad köper jag för 12a-stall? Några skoj kopplingar ni skulle gjort? Vore kul att höra vad ni har för idéer och tips. Kul ska det bli iaf.

Vi gillar halsomsättningar! Förra

Vi gillar halsomsättningar! Förra - Vi gillar halsomsättningar! Förra veckan satte vi om inte mindre än tre halsar på gamla Martin-gitarrer, så varför inte börja denna vecka med just en halsomsättning. Denna gång en Martin 0-15 från 1940. Skall limmas på ett stall också innan den blir klar att hängas ut i butiken. Riktigt grymma renoveringsobjekt i verkstan just nu!

Martin 5-18 1952

Martin 5-18 1952 - Martin 5-18 1952 igen... När halsen är bortagen, ser man tydligt ifall serienummer på kropp och hals överensstämmer, och det gör det i detta fall.

Martin 5-18 1952 Denna

Martin 5-18 1952 Denna - Martin 5-18 1952 Denna lilla fina Martin är den första i raden av vintage gitarrer från Oscar och Örjans inköpsresa i USA. Den behöver omlimning av stallet, halsomsättning och en allmän genomgång. Vi i verkstan gillar verkligen att få jobba med dessa fina instrument från "the golden era".

Dagens ros igen!

Dagens ros igen! - Dagens ros igen! - Skönt att börja veckan med en liten klapp på axeln, Magnus Ramel hjälpte en kund med brumproblem, här följer mailkonversationen: -Hej! Jag har en Fender Johnny Marr Jaguar som skulle behöva lite shielding (den brummar för mycket, men lite koppartejp borde lösa det). Vad skulle ni ta för ett sådant jobb? -Hej *****, vi brukar först måla med grafitfärg och sedan klä alla utrymmen med koppartejp och även undersidan på plektrumskyddet och till sist se till att allt är sammankopplat, då brukar mkt av det högfrekventa bruset dämpas, dock inte allt men betydligt bättre än från början. Priset för detta är ca 1200kr, välkommen in om du vill göra jobbet! mvh Oscar -Hej Oscar! Tack för ditt svar! Det låter bra, jag lämnade in gitarren hos er ikväll. Det är extremt mycket brum från gitarren, men när man rör på en metalldel, tex den vid pickupswitchen, så tystnar det. Har konstaterat att detta verkar vara ett vanligt problem med denna modellen, men att det borde gå att lösa på det sättet du beskriver. -Hej Oscar! Hämtade gitarren idag, måste bara säga att jag är sjukt nöjd, tack för ett bra jobb som var värt varenda krona!

Avdelningen “saker upphittade

Avdelningen "saker upphittade - Avdelningen "saker upphittade i gitarrer".

20.000 reparationer. Check!! Idag

20.000 reparationer. Check!! Idag - 20.000 reparationer. Check!! Idag firar vi i Jams gitarrverkstad stort då vi passerar denna magiska gräns. Vi gratulerades av butiken som skrev in nr 20000 bara till oss. Tjugo tusen gitarrer är några stycken!

Jag är intresserad

Jag är intresserad - Jag är intresserad av att köpa en handbyggd jazzgitarr,vilka ska jag vända mig till? Namn? Siter på nätet? Gärna i närheten av Göteborg men kan tänka mig även andra!

Soundport – Efter

Soundport - Efter - Soundport - Efter kundens önskemål om bättre medhörning, filades denna utsökta soundport av Joakim Grahn. Tjusigt va?

Halsomsättning! Kul att få

Halsomsättning! Kul att få - Halsomsättning! Kul att få arbeta med en så fin och välbevarad gitarr. Martin när dom är som bäst!

Vi suger i

Vi suger i - Vi suger i oss ordentligt av detta, det värmer! Vill passa på att varmt välkomna nya såsom gamla kunder in till oss i verkstan, så ska vi få ordning på din gitarr!

Oj vilket jobb!

Oj vilket jobb! - Oj vilket jobb! - Kolla in steg för steg hur Magnus skapat denna vilda ljudhålsrosett, imponerande!

Lunnevads Folkhögskola utökar

Lunnevads Folkhögskola utökar - Lunnevads Folkhögskola utökar sitt instrumentförråd med en Wåhlander Cittern!

Vackra pärlemorrester!

Vackra pärlemorrester! - Vackra pärlemorrester! (ett ord för Svenska Akademien månne?)

Snyggt jobb Magnus

Snyggt jobb Magnus - Snyggt jobb Magnus Ramel, Mr Inlay!

Välkommen till Jam

Välkommen till Jam - Välkommen till Jam gitarrer för provspel av våra handbyggda instrument!

Wåhlander Instruments

Wåhlander Instruments

Plötsligt känns “Vintage”

som bara barnet - Två lutor daterade 1700-tal ligger nu på Robert Wåhlanders arbetsbänk för helrenovering. Det blir nya band, limning av sprickor, inpassning och justering av stämskruvar samt inre förstärkningar, lack och setup.

Ombandning deluxe! Genom

Ombandning deluxe! Genom - Ombandning deluxe! Genom att spara "nippsen" och passa in varje band för sig så behåller man orginallooken på greppbrädan. We love vintage!

Wåhlander

och hans vassa verktyg skapar underverk i form av denna vackra ljudhålsdekoration.


Mobiluppladdningar
And so the rose is done! The second layer, in parchment, is glued to the rose and cut to shape. I feel really inspired! :)

En fantastiskt vacker gitarr

från de grymma hantverkarna på Svenskt GitarrbyggarcentrumJam Gitarrer, inlägg av Magnus Ramel Inlay works och gitarrbygge av Nordwall Instrument, the sky is the limit!


Foton från tidslinjen
There's something special seeing your inlays on a finished instrument, this OM style guitar was built by luthier extraordinaire Mats Nordwall#nordwall #guitar #rose #leaves #mop #inlay #luthier #lutherie #mrinlay

I verkstan hos Svenskt Gitarrbyggarcentrum

Repareras och justeras omkring 50 instrument per vecka. Samtliga heljusteringar och reparationer får banden polerade och greppbrädan rengjord samt inoljad. I de flesta fallen är detta ett lyft för spelglädjen! :)


Bygg din egen gitarr!

Gå kurs i instrumentbygge hos Nordwall Instrument.


Nordwall Instrument
www.nordwallinstrument.com


Kontakta oss

Telefon:


Epost:

gitarrbyggarna@jam.se